Formanden for Gymnasieskolernes Rektorforening, Jens Boe Nielsen advarer rektorer og bestyrelser om at fortsætte “business as usual” efter indgåelsen af OK13.
Dels har Rektorforeningen i årevis plæderet for, at aftaleretten afskaffes, dels – og ikke mindst – vil det med de henholdsvis 2 og 4 pct. bebudede besparelser de næste to år sætte økonomien under pres, hvis en rektor indgår lokale aftaler, der svarer til de eksisterende.
Bestyrelser og rektorer modtog i sidste uge et brev fra Moderniseringsstyrelsen, hvori det udtrykkeligt forudsættes, at der ikke indgås lokale aftaler efter 1. august i år, hvor de nye arbejdstidsregler i OK13 træder i kraft. Samtidig fremgår det dog i aftalen mellem Finansministeriet og AC, at der “kan indgås lokale arbejdstidsaftaler”.
Jens Boe Nielsen frygter, at det kan få en og anden rektor til at indgå lokale aftaler, der præcis svarer til de gældende.
“Det vil være rigtig farligt at indgå en sådan lokal aftale, for så låser man sig selv økonomisk fremover”, siger Jens Boe Nielsen.
Ifølge rektorformanden vil de nye arbejdstidsregler ikke i første omgang betyde væsentlige forandringer i det daglige for den enkelte gymnasielærer. Selv har han
tænkt sig at gribe det an på den måde, at ledelsen mødes med hver enkelt lærer, hvor man taler om, hvilke opgaver læreren skal løse, og det bliver så nedfældet på et stykke papir.
“Det er da klart, at vi især i starten vil skele til, hvor mange timer vedkommende hidtil har fået for hver enkelt opgave, men når vi så har talt det sammen til de 1680 timer om året, er det lidt som med gyngerne og karrusellen. Det kan godt være, man bruger lidt mere tid på en opgave og lidt mindre tid på en anden. Den afgørende forskel bliver, at lærerne nu ikke skal komme og bede om timer til det ene eller det andet, og vi skal ikke sidde og aftale, hvad de skal have for den og den opgave, når vi først har lavet en helhedsaftale”, siger Jens Boe Nielsen.
Han lægger imidlertid ikke skjul på, at det kan blive lidt af en udfordring, f.eks. når en lærer bliver syg, og rektor så beder andre lærere om at træde ind.
“I dag ville man så sige, at de skulle have så og så mange timer for det, men fremover kan vi sige, at den opgave skal løses inden for rammen. Det er jo bl.a. derfor, de har fået en lønstigning i den nye overenskomst”.
I øvrigt har lønstigningerne vakt en del bekymring blandt rektorerne. Nogle steder vil det ifølge Jens Boe Nielsen koste omkring tre mill. kr. om året.