Undervisningsminister Christine Antorini vil på ungdomsuddannelserne indføre et socialt taxameter, som tilgodeser skoler med mange socialt udfordrede elever. Med andre ord: Elever med dårlige afgangskarakterer fra grundskolen.
Samtidig mener hun, at der bør ske en “mindre omfordeling fra de almene gymnasier til erhvervsskolerne”. Ifølge ministeren skal det sociale taxameter baseres på elevernes karakterer fra folkeskolens afgangseksamen.
Gymnasiernes Bestyrelsesforening er enig i, at der kan være en ræson i at støtte gymnasier med særlig mange uddannelsesfremmede elever, men ikke som en generel og automatisk ordning. Derimod foreslår vi, at der ud af de samlede taxametermidler parallelt med de eksisterende udkantstilskud etableres en pulje, som efter ansøgning er til rådighed for “særlig socialt ramte skoler”. Det gælder måske højest omkring 10 af landets gymnasier.
Samtidig mener vi, at der bør indføres et karaktergennemsnit på 4 som adgangskrav til gymnasiet.
Ikke alene vil det betyde, at de mindst bogligt interesserede elever søger anden uddannelse; endnu vigtigere er den positivt afsmittende effekt “nedad” i uddannelsessystemet. Med adgangskrav til gymnasiet vil elever og forældre have langt mere fokus på folkeskolens afgangsprøver og for de nødvendige sociale og faglige forudsætninger for valg af ungdomsuddannelse.
Socialt taxameter og adgangskrav bør derfor ses i sammenhæng.
Hans Peter Jensen
Formand for Gymnasiernes Bestyrelsesforening