Det mener Gymnasiernes Bestyrelsesforening om hpx

5. maj. 2023 | Aktuelt, Debat, GBF mener

Den 3. maj 2023 fremlagde Reformkommissionen sine anbefalinger på uddannelsesområdet og ikke mindst en række anbefalinger vedr. ungdomsuddannelserne.

Gymnasiernes Bestyrelsesforening repræsenterer bestyrelserne på institutioner, der udbyder stx og hf, og vores interesse i Reformkommissionens anbefalinger er derfor i særlig grad forslaget om en ny ungdomsuddannelse hpx – og konsekvenser for stx og hf.

En ny ungdomsuddannelse – hpx.

Den nye hpx-uddannelse præsenteres i kort form således:

  • Etablering af en ny toårig praksisorienteret almendannende ungdomsuddannelse – hpx, Højere Praktisk Eksamen.
  • Uddannelsen erstatter 10. klasse og grundforløbet på erhvervsuddannelserne.
  • Hpx afsluttes med et studiekompetencegivende eksamensbevis, og uddannelsens indhold skal pege i retning af en erhvervsuddannelse, men den indrettes på en måde, så ingen uddannelsesmulighed efter hpx er udelukket.

Gymnasiernes Bestyrelsesforening har følgende kommentarer til anbefalingen om etablering af en ny ungdomsuddannelse, hpx.

Hvad vil hpx?

  • Hpx indeholder gode intentioner om at etablere en ungdomsuddannelse, som skal give flere unge lyst til en erhvervsuddannelse med et inspirerende studiemiljø, som ikke i dag findes på eux-uddannelserne. Hpx kopierer derfor elementer fra de gymnasiale uddannelser, som der er gode erfaringer med (faglinjer og stamklasser for at understøtte ungdoms- og interessefællesskaber).
  • Hpx skal også give adgang til professionsuddannelserne, hvis man supplerer med 1½ år på hf, dvs. i alt skal man derfor bruge 3½ år for at få adgang til professionsuddannelserne. Det er vanskeligt at forestille sig, at unge vil bruge 3½ år på denne vej. Det vil derfor næppe øge søgningen til professionsuddannelserne, men kan snarere øge problemer med at rekruttere tilstrækkeligt med unge til velfærdsuddannelserne og forlænge adgangsvejene.
  • Målet er, at der skal være to klare alternativer for de unge: De gymnasiale uddannelser eller hpx. Men hpx er mange ting, og det vil ikke nødvendigvis føre til et enklere og mere overskueligt uddannelsessystem med klarere valg for de unge.
  • I sin iver efter ikke at lukke nogle uddannelsesveje for den, der søger hpx, har man valgt, at den skal give adgang til alt for meget – med forskellige tillæg – men derved er den ikke længere et klart og enkelt valg. Snarere en omvej, både hvis man vil i gang med en erhvervsuddannelse, og hvis man vil i retning mod en videregående uddannelse.
  • Hpx kan blive en blindgyde, hvis man undervejs opgiver ønsket om en erhvervsuddannelse. Der bør derfor indbygges et skiftespor til stx.

Hvad bliver konsekvensen for de øvrige ungdomsuddannelser?

  • Hpx vil i særlig grad få negative konsekvenser for hf, da man ikke vil kunne starte på hf direkte fra 9. eller 10. klasse, hvis man er under 18 år. Det vil betyde, at der både skal være en 2-årig hf for unge over 18 år, en 1½-årig hf for de unge under 18, der vil supplere en hpx – og desuden et uændret hf-enkeltfag. En række institutioner, der i dag udbyder 2-årigt hf, vil ikke have tilstrækkelig volumen til at oprette to adskilte linjer på hf. Specielt vil det være et problem for institutioner i tyndtbefolkede områder.
  • De forskellige hf-spor vil samtidig skabe uklarhed om adgangsvejene til videregående uddannelse.
  • For få år siden blev der gennemført en reform af hf, som var en klar styrkelse af hf og af vejen fra hf til professionsuddannelserne – til styrke for både hf og professionsuddannelser. Det vil være spildt med den foreslåede begrænsning i adgang til hf – til skade for både hf og professionsuddannelserne.
  • Hvis hpx – trods alle gode intentioner – alligevel ikke får flere til at vælge den nye uddannelse og fravælge de gymnasiale uddannelser, kan næste skridt blive en dimensionering af de gymnasiale uddannelser, herunder stx og hf, ligesom den netop besluttede dimensionering af universitetsuddannelserne.
  • Elevfordelingsaftalen havde som et af sine formål at sikre et tilstrækkeligt elevgrundlag for de små gymnasier i de tyndtbefolkede områder. Opgørelse af sidste års (2023) elevfordeling viser, at det ikke er lykkedes, og konkurrencen fra hpx vil yderligere forstærke denne udvikling. Hpx vil gå stik imod intentionen om at styrke grundlaget for udkantsgymnasierne og sikring af ungdomsuddannelser i hele landet inden for en rimelig geografisk afstand.
  • Hvis hpx skal blive et reelt alternativ til de gymnasiale uddannelser, skal den have tilstrækkelig volumen over hele landet. Det er derfor en forudsætning, at der etableres et lokalt samarbejde mellem de nuværende ungdomsuddannelsesinstitutioner og med mere fleksible institutioner. De nuværende stx- & hf-institutioner, der har den bredeste landsdækkende udbredelse, bør derfor få mulighed for at udbyde hpx, så der kan etableres et bredt og lokalt uddannelsesmiljø med kvalitet og valgmuligheder.
  • Hpx betyder en forringelse af 10. klasses værdi som et “modningsår”, der specielt er vigtigt for mange drenge, som her åbner et fagligt løft. Det løser hpx’ene ikke.

Årsmøde 2023 i Gymnasiernes Bestyrelsesforening

Stina Vrang Elias, Adm. Direktør Tænketanken DEA & Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye var oplægsholdere på årsdagen, hvor emnerne “Unge erhvervskompetencegivende uddannelse” & “ungdommen & ubehaget” blev belyst og debatteret

Bestyrelsesbarometer 2021

Bestyrelsesbarometeret for 2021 er netop udkommet. Det er tredje gang, at Bestyrelsesbarometeret sætter fokus på institutionerne …

Debat: Omprioritering

Regeringen har bebudet, at de danske gymnasier skal spare to procent årligt de næste fire år,

Styrk arbejdet i bestyrelsen

Samarbejdet mellem bestyrelsesformand og rektor, mødeledelse, fusioner, resultatkontrakter, daglig og strategisk ledelse …

Gymnasiet i medvind eller modvind

Niels Egelund og Dion Rüsselbæk Hansen diskuterede på generalforsamlingen i Gymnasiernes Bestyrelsesforening gymnasiets rolle i det samlede ungdomsuddannelsessystem.

Debatmøde 27. august 2013

OK13, resultatkontrakter og ungdomsuddannelsernes fremtid var temaerne for en livlig debat på GBF´s medlemsmøde

Cheflønstillæg

Kære bestyrelsesformand
Som bekendt har vi i GBF siden 2009 arbejdet på at den enkelte bestyrelsesformand skulle involveres i og have ansvar for eventuelle cheflønstillæg til rektor. Der var dengang forståelse i ministeriet for, at bestyrelsesformændene …